Onderaan deze pagina vind je meer items met betrekking tot Concentratie. Klik op de titel en je wordt doorverwezen naar de desbetreffende pagina


 

Concentratie of eigenlijk ook wel ‘aandacht’ is het cognitieve proces dat gericht is op het waarnemen en verwerken van informatie en indrukken uit de omgeving.

  • Concentratie
  • aandacht
  • alertheid

zijn begrippen die worden gebruikt voor het aanduiden van deze definitie. Concentratie in deze tijd lijkt één van de grootste uitdagingen in werk, studie en leven. De aandacht richten op één taak of handeling, zonder afleiding of multitasking lijkt onmogelijk te worden wanneer er meerdere schermen in het dagelijkse leven worden toegevoegd.

Selectieve Concentratie lijkt daarmee de moeilijkste vorm van Concentratie in deze tijd, omdat het puur gaat om het focussen op één handeling of taak. Daarnaast heb je ‘verdeelde Concentratie’, waarbij je hersenen twee verschillende informatiebronnen probeert te verwerken.

Het is wel mogelijk om dit te doen, bijvoorbeeld door het combineren van een taak die weinig Concentratie vergt, zoals autorijden en het luisteren naar muziek. De laatste vorm is ‘Constante Concentratie’. Met deze vorm is het de bedoeling – net als bij de eerste vorm – te focussen op één ding, maar dan voor langere tijd, zoals het lezen van een boek of het kijken van een film.

 


Meer weten over Concentratie? Klik op de titel en je wordt doorverwezen naar de desbetreffende pagina

Wat zijn Concentratieproblemen?

Hoe krijg je een Betere Concentratie?

Wat is ADD?

Wat is ADHD?

7 simpele tips om je beter te concentreren
Gratis e-book met 7 tips voor betere concentratie