ADHD bij Volwassenen
Vroeger werd ADHD beschouwd als een aandoening die alleen kinderen hadden. Men dacht dat kinderen uit deze aandoening ‘groeiden’ wanneer zij ouder werden. Dit is echter totaal niet het geval. ADHD is een aandoening die bij zowel kinderen als volwassenen voorkomt.
Zichtbare ADHD-symptomen kunnen op ten duur veranderen. De hyperactiviteit van een jong kind bijvoorbeeld. Deze hyperactiviteit is makkelijk zichtbaar omdat het kind zich fysiek erg druk gedraagt.
In vergelijking met een kind lijkt een volwassene relaxed en rustig te zijn. Dit komt omdat volwassenen aan de sociale verwachtingen willen voldoen. Ze willen niet buiten de groep vallen dus proberen ze rustig te blijven. De hyperactiviteit is nog steeds aanwezig echter is dit niet zichtbaar.
Omdat ADHD een neurologische aandoening is die je vermogen om te concentreren beïnvloed, kan ADHD een hoop problemen veroorzaken in het leven van een volwassen persoon op het gebied van relaties, werk, gezondheid en financiën.
Mensen zijn vaak verrast en opgelucht zodra ze erachter komen dat sommige van deze symptomen, die ze dachten te hebben omdat ze ‘lui’ of ‘dom’ waren, eigenlijk te maken hebben met ADHD.
Er zijn verschillende soorten ADHD, die zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen. Hoe ADHD eruitziet kan bij elke persoon verschillen.
10 symptomen van onoplettende ADHD bij volwassenen
- Je raakt snel afgeleid: Je geest kan snel afdwalen als je bijvoorbeeld in een werkvergadering zit of naar instructies luistert. Soms ga je dagdromen om de verveling te doden en soms raak je snel afgeleid ook al doe je je best om je te concentreren.
- Je vindt het moeilijk om je te concentreren op details: Dit kan de indruk wekken dat het je niet interesseert of dat je niet hard genoeg probeert.
- Je bent rommelig: Je vindt het moeilijk om je fysieke omgeving netjes te houden. Je komt bijvoorbeeld op de verkeerde dag bij je tandarts afspraak of je ziet er vaak ‘’rommelig’’ uit.
- Je hebt problemen met plannen: De tijd kan anders verlopen als je ADHD hebt. Dit betekent dat je vaak te laat bent voor afspraken, opdrachten meestal op het allerlaatste moment afmaakt en vaak de nacht doorhaalt om deadlines te halen.
- Je hebt een slecht geheugen: Al je vrienden weten dat je hun verjaardag nooit onthoudt. Je hebt altijd een ongemakkelijk gevoel dat je iets bent vergeten, maar je weet niet wat je bent vergeten. Als je je huis verlaat, moet je meestal minstens één keer terug, omdat je wat vergeten bent.
- Je vindt het moeilijk om taken af te maken: Je bent redelijk goed in het starten van taken, maar het is een uitdaging om de motivatie te behouden om het af te maken.
- Je vermijdt het doen van taken: Je stelt taken uit die mentale inspanning vereisen, vooral als er geen deadline is.
- Je vindt het lastig om te luisteren: Je wordt er vaak van beschuldigd dat je niet luistert als mensen met je praten.
- Je verliest je concentratie snel tijdens het rijden: Je hebt een aantal kleine botsingen veroorzaakt en boetes gehad voor het niet stoppen bij een stopbord, omdat je telkens werd afgeleid.
- Je vindt normale dagelijkse taken erg lastig: Je vindt dagelijkse taken zoals boodschappen doen of een was draaien een hele uitdaging. Dit kan ervoor zorgen dat je je rot voelt over jezelf, omdat iedereen in staat zou moeten zijn om deze dingen te doen.
10 symptomen van hyperactieve-impulsieve ADHD bij volwassenen
- Je bent altijd bezig: Je hebt een druk schema en veel fysieke energie. Mensen denken vaak dat je jonger bent dan dat je werkelijk bent vanwege de hoeveelheid fysieke energie die je hebt.
- Je vindt het moeilijk om stil te zitten: Je vindt het moeilijk om stil te zitten. Je stuitert met je benen of tikt met je vingers. Je zit zelden helemaal stil.
- Je onderbreekt vaak anderen als zij aan het woord zijn: Omdat je geest snel werkt, voltooi je zinnen van anderen of beantwoord je vragen voordat deze volledig zijn gesteld. Soms onderbreek je anderen omdat je bang bent dat je vergeet wat je wil gaan zeggen als je het niet meteen zegt.
- Je praat veel: Onder familie en vrienden is het bekend dat je erg spraakzaam bent. Je praat soms luid en kan genieten van een verhitte discussie.
- Je vindt wachten erg moeilijk: Wachten is een uitdaging voor jou. Of je nu wacht op een vriend, een stoplicht of in de rij bij een winkel, je wordt er erg onrustig en ongeduldig van.
- Je rijdt erg snel (te snel): Je houdt ervan om hard te rijden –en wordt hier ook wel eens voor aangehouden.
- Je houdt absoluut niet van langzaam: Je wordt ongedurig van ‘’langzame’’ mensen. Je gaat ook snel door taken heen, zelfs belangrijke taken, gewoon omdat het dan klaar is.
- Je voelt je vaak rusteloos: Je voelt je vaak onrustig als je fysiek stil moet zijn (bijvoorbeeld in een restaurant of tijdens een vergadering).
- Je maakt snel beslissingen: Je denkt niet goed na voordat je een beslissing maakt. Soms is dit goed, maar soms zorgt dit ook voor spijt.
- Je zegt dingen impulsief: Je beledigt vaak mensen per ongeluk, omdat je dingen zegt zonder erbij na te denken. Je biedt vaak je excuses aan. Je hebt misschien ook wel eens zomaar je baan opgezegd zonder erbij na te denken.
Hoe wordt ADHD bij volwassenen gediagnosticeerd?
Gediagnosticeerd worden met ADHD is niet zo eenvoudig als het hebben van een bloedtest of het invullen van een online vragenlijst. Een gedetailleerde evaluatie is vereist. Dit wordt gedaan door een dokter of specialist die ervaring heeft met ADHD bij volwassenen.
De taak van deze dokter of specialist is om te beslissen of je voldoet aan de criteria voor ADHD.
Het testen gebeurt met behulp van vragenlijsten, beoordelingsschalen, intellectuele screening en interviews. Ook wordt er gemeten hoe snel je wordt afgeleid en hoe goed je je kunt concentreren. ADHD-symptomen kunnen lijken op andere aandoeningen zoals depressie, bipolaire stoornis, leerstoornissen en slaapproblemen. Daarom is het belangrijk om erachter te komen of je ADHD, een andere aandoening of ADHD en een andere aandoening hebt.
Volwassen vrouwen en ADHD
Vrouwen hebben meer kans op het hebben van onoplettende ADHD. Vroeger werden deze symptomen over het hoofd gezien. Leraren en ouders waren zich ervan bewust dat hyperactiviteit een symptoom van ADHD was, maar er was minder bekend over onoplettende ADHD. Als een kind veel dagdroomde of rommelig was, werd er aangenomen dat dit bij het karakter van het kind hoorde. Er werd hier geen link gelegd met ADHD. Hierdoor worden veel vrouwen (en sommige mannen) op latere leeftijd nog gediagnosticeerd met ADHD.
Vrouwen kunnen ook hyperactieve-impulsieve ADHD hebben, hoewel dit minder vaak voorkomt. Vaak werden meisjes met deze vorm van ADHD omschreven als een tomboy vanwege hun fysieke energie.
Bekijk hier mijn masterclass over ADHD op latere leeftijd:
Hoe wordt ADHD onder volwassenen behandeld?
Medicatie is de meest voorkomende manier om ADHD te behandelen. Het is echter niet de enige manier. Pillen leren namelijk geen vaardigheden aan. Leren omgaan met ADHD in het volwassen leven is nuttig. Veel behandelingen bevatten een combinatie van medicatie en cursussen. Beide methoden zorgen voor een grotere effectiviteit van de ander. Het innemen van medicatie kan het bijvoorbeeld gemakkelijker maken om nieuw gedrag aan te leren.
ADHD Medicatie
Er zijn twee groepen medicijnen die je arts voor kan schrijven: stimulantia en niet-stimulerende middelen. Stimulantia verminderen hyperactiviteit en impulsiviteit en verhogen de concentratie. Het is belangrijk om goed met je arts te communiceren over de juiste dosering en over de bijwerkingen die je ervaart.
Een niet-stimulerend medicijn kan worden voorgeschreven als je gevoelig bent voor verslavingen of te veel last krijgt van bijwerkingen van de stimulerende middelen. Soms wordt er ook een combinatie van deze twee medicijnen voorgeschreven.
In dit artikel ontdek je of er natuurlijke ADHD medicatie is...
Welke ADHD medicatie voor volwassenen is er beschikbaar?
Stimulantia
- Methylfenidaat / Ritalin, Concerta, Equasym XL, Medikinet
- Dexamfetamine / Amfexa
- Modafinil
Niet stimulantia
- Strattera (vaak niet vergoed en duur) / atomoxetine (Voordeliger, zelfde werkzame stof)
- Wellbutrin / bupropion
- Brintellix
- Risperidon
- Venlafaxine
- Duloxetine
- Impromen
Het voordeel van stimluantia is dat ze direct werken. Je moet dit wel opbouwen volgens een strak schema. Maar je weet direct of het voor jou werkt. Deze middelen kunnen best veel bijwerkingen geven. Met name hoge bloeddruk of hartkloppingen en onrust zijn vaak spelbreker.
Wanneer de stimulantia niet geschikt blijken te zijn wordt er gekeken naar de groep niet stimulantia. Het nadeel van deze groep is dat het niet direct duidelijk is of het voor jouw werkt. Dit kan tot gevolg hebben dat er veel en lang geprobeerd moet worden. Soms duurt het wel 6 weken voor er effect is. Wanneer dat effect niet voldoende is kan de dosering verhoogd worden. Hierdoor moet er weer een aantal weken opgebouwd worden.
Wanneer de juiste dosis is gevonden is het zaak om ook aan gedragstherapie te werken. Hoe ga je om met je adhd? Hoe krijg je de controle terug? Wanneer je dat op orde hebt is het goed om te kijken of je zonder medicatie verder kunt. Doe dit wel altijd in overleg met je arts en stop nooit zomaar je medicatie.
Andere manieren om je bij je ADHD te helpen...
Er zijn talloze andere manieren om de negatieve effecten van ADHD in je leven te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan lichaamsbeweging of stress verminderende oefeningen. Meer tijd voor jezelf nemen kan ook helpen. Op mijn ADHD platform vind je nog veel meer tips en video’s voor volwassenen met ADHD of concentratieproblemen. Ben je volwassene met ADHD of ADD en zoek je behandelmogelijkheden? Dan kan ik je zeker helpen.
Bekijk mijn behandelingen voor volwassenen met ADHD, ADD of concentratieproblemen.
Of vraag eerst een gratis adviesgesprek aan en krijg specifieke tips over jouw situatie. In dit gesprek geef ik altijd de tips die van toepassing zijn op dit moment in jouw leven.