Uitstelgedrag, komt dit door mijn luiheid?
“Enrico, ik moet wat met mijn luiheid doen. Ik stel altijd alles uit!”
“Als ik maar wat meer discipline had, dan had ik jou nu niet nodig!
Zomaar wat uitspraken uit mijn dagelijkse praktijk.
Uitspraken waarna ik de mensen wel bij de schouders zou willen pakken (voor Corona) en door elkaar zou willen schudden.
Want vanuit mijn perspectief, na 25 jaar ervaring en veel onderzoeken lezen, weet ik dat het niks met luiheid of gebrek aan discipline te maken heeft, maar met je werkgeheugen.
Wat gebeurd er als je aan het uitstellen bent?
Eigenlijk zijn dit soort uitspraken de reden van mijn specialisatie en de reden waarom ik elke dag mijn bed uitstap.
De mensen waarmee ik samenwerk zijn vaak zo streng voor zichzelf. Vaak de reden waardoor ze zichzelf overbelasten. Met een beetje meer kennis over zichzelf en het brein zouden ze meer energie overhouden en effectiever kunnen functioneren.
Want wat er eigenlijk aan de hand als deze categorie mensen en misschien jij ook aan het uitstellen is?
Op hoeveel van onderstaande vragen antwoord jij met ja?
1. De laatste jaren ben ik steeds vermoeider?
2. Heb jij jouw hele leven al moeite met concentratie? Of heb jij ADD of ADHD?
3. Vergeet jij de laatste tijd vaker dingen?
4. Heb jij de laatste tijd het gevoel minder overzicht over je werk te hebben?
5. Ben jij een beelddenker?
En herken jij jezelf een beetje? Dan is het zeker de moeite waard om verder te lezen.
Door een klein werkgeheugen ga je uitstellen
Een belangrijk deel van ons brein heet het werkgeheugen. In dit stukje brein kun jij tijdelijk informatie opslaan. Deze informatie kun jij dan gebruiken om een bepaalde taak uit te voeren.
Dit stukje brein heb je ook nodig om te plannen en te organiseren. Het is dan immers nodig om bepaalde stappen voor je te zien, de samenhang, voordat je de stappen kunt zetten.
Nu is het zo dat dit werkgeheugen kleiner wordt bij overbelasting, stress en simpel weg ook bij het ouder worden.
Ben jij jouw hele leven al snel afgeleid en ben je ook een beelddenker dan is ten eerste jouw werkgeheugen vanaf jouw jeugd al kleiner. Omdat jij een beelddenker bent is jouw werkgeheugen ook nog eens snel gevuld met beelden die niet echt nodig zijn voor het uitvoeren van de taak. Het werkgeheugen is dus kleiner en ook eerder gevuld.
Kortom: Herken jij jezelf in laatst genoemde 5 vragen dan is de kans groot dat jouw werkgeheugen op dit moment niet erg groot is.
Heeft dit iets met uitstellen te maken? Ja! 100%! Want jij zou immers anders willen.
De echte uitstellers of mensen zonder discipline worden niet overbelast. Waarvan zouden deze mensen overbelast raken?
Ik neem je mee in twee praktijkvoorbeelden, waarbij ik uit kan leggen wat er gebeurt op werkgeheugen niveau.
Projecten voor je uitschuiven
Ondernemer 1 is een filmmaker en merkt dat hij steeds meer projecten voor zich uit schuift en steeds begint met de leuke dingen.
Wat was hier achteraf aan de hand? Wat vooral speelde was dat het werk complexer was geworden en zijn werkgeheugen kleiner. Dit terwijl hij zijn gedrag nog niet had aangepast aan deze verandering. Daarnaast was er ook iets met een bepaald gebied wat met aandacht te maken heeft.
Een film produceren behelst nogal wat stappen. Ik ben zelf geen filmmaker, maar ondertussen weet ik een paar stappen. Stel de filmmaker heeft de shots gefilmd en nu moet hij aan de slag. Stel dat deze stappen en vragen door het hoofd gaan:
1) Wat is het begin?
2) Wat is de rode draad?
3) Welke muziek zet ik eronder?
4) Welke uitstraling kies ik?
5) Doe ik dit eerst of een ander project?
6) Wat doe ik zelf en wat delegeer ik?
7) Op welke dagen ga ik dit doen?
Dat zijn dus 7 stukken informatie in een brein met een werkgeheugen waarin misschien 4 stukjes passen (en dan overdrijf ik niet). Dus wat zegt het brein? Nu even niet, want dit lukt mij niet. Als je van een computer meer werkgeheugen vraagt dan dat deze heeft, dan loopt hij vast. Een mens loopt niet vast maar stelt uit!
Lui zijn of past het je niet?
Ondernemer 2 is een zzp’er en doet alles zelf. Zowel de praktische kant van het bedrijf waar hij geld mee verdient, maar ook de randzaken waaronder de BTW-aangifte.
“Enrico ik word lui, ik stel die BTW-aangifte steeds uit. Ik denk dat ik stop. Ik ben niet geschikt als ondernemer”. “Beste man. Jij bent absoluut niet lui. Kijk eens om je heen wat je allemaal hebt opgebouwd. Dat kan alleen iemand die een echte ondernemer en echte doorzetter is. Misschien kun je een paar dingen wat anders doen, want dit is er aan de hand”.
Deze man is de 50 gepasseerd. En dan zijn er een paar dingen die veranderen, jammer genoeg, en ook het werkgeheugen wordt dus kleiner. Daarnaast worden ook de andere functies wat minder van dit stukje brein, maar dat komt in een andere blog.
Nu is het zo dat deze beste man een nieuw stukje software had aangeschaft voor zijn BTW- aangifte. Voorheen deed hij veel vanuit het reptielenbrein (waaruit je dingen doet waarbij je eigenlijk niet meer hoeft na te denken). Maar nu kwam alles op zijn werkgeheugen en concentratie aan.
Je weet het nu al. De stappen van de aangifte zijn meer dan de stappen die in de ondernemer zijn werkgeheugen paste. Dus: Au! Daar hebben we geen zin in. Niet omdat ik lui ben, maar omdat het niet past!
gebrek aan discipline is niet van toepassing
Deze blog schreef ik met als doelstelling “herkenning”. Herken je dit soort situaties bij jezelf en ook de omstandigheden? Of misschien herken je dingen bij een collega of bij je partner? Wees dan niet te streng en praat wat aardiger tegen jezelf of de ander. Woorden als lui en gebrek aan discipline zijn vaak niet passend. Zeker niet als iemand al een tijd op zijn tenen loopt en echt zijn stinkende best doet om alles vol te houden!
Elk brein heeft zijn beperking, maar elke beperking kun je trainen en ondersteunen. Ondersteunen door wat slimmigheden passend bij de situatie en bij jouw werkgeheugen. Ik heb een gratis Handleiding geschreven waar ik 7 passende tips geef voor mensen die snel zijn afgeleid. Voor het verbeteren van de concentratie.
7 tips hoe je de concentratie kan verbeteren
Hoe je in 7 eenvoudige stappen naar een betere concentratie gaat? Download mijn gratis e-book. Daarin vertel ik je mijn 7 beste concentratie tips, zodat je vandaag nog je concentratie kan verbeteren.