5 redenen waarom jij op je tenen loopt, herken jij er 1?
Waarom loop jij altijd op je tenen en waarom leeft een ander vaak zoveel gemakkelijker?
Een burn-out of overspannenheid zou je het gevolg van scheefgroei kunnen noemen.
Wat je doet of wie je bent past niet bij jouw talenten of draagkracht.
Heb je teveel gedaan of ben je te weinig jezelf geweest?
Maar wat zijn nu redenen waarom juist jij het zover hebt laten komen?
Is er iets wat ik kan schrijven waardoor jij het herkent en jezelf begrijpt?
Misschien kun je dan je gedrag wat bij gaan snoeien zodat je groeit, maar nooit meer scheef!
In deze blog hoop ik de belangrijkste factoren te beschrijven die natuurlijke groei in de weg staan.
Het mooie van specialisatie is dat je patronen herkent. Patronen in het gedrag waarom iemand te veel ballen in de lucht wil houden. Patronen in persoonsontwikkelingen waardoor iemand te weinig respect heeft voor zijn eigen grenzen.
Om iemand te kunnen helpen moeten dit blootgelegd, herkend en erkend worden.
Iemand weer stressvrij maken en klaar te stomen om te gaan werken is niet zo heel ingewikkeld. Maar om te zorgen dat iemand nooit meer overbelast raakt en in valkuilen trapt, dat gun ik mijn cliënten.
Via 5 korte geanonimiseerde (niet te herleiden, patroon blijft overeind) casussen hoop ik wat inzicht te kunnen geven die jou wellicht kunnen helpen om alert te worden en te blijven.
Op jonge leeftijd geleerd niet kwetsbaar te mogen zijn
1) Een man van middelbare leeftijd is directeur van een groot bedrijf. Hij is de oudste in een gezin waarvan de ouders zijn gescheiden. Al op jonge leeftijd voelde hij zich verantwoordelijk voor zijn broers en zussen. Maar ook maakte hij zich zorgen om zijn moeder. Hij moest sterk zijn en bepaalde vanaf toen zijn eigen normen en waardensysteem. Vader kwam niet meer in beeld. Hij kreeg een “nieuw” gezin.
Patroon: Op te jonge leeftijd geleerd (onbewust) om niet kwetsbaar te mogen zijn. Daarnaast niet een mannelijk rolmodel. Wat is zijn identiteit?
2) Een man van net dertig is ingenieur en leidinggevende. Hij is de jongste van 3 kinderen. Zijn oudste zus is dokter en zijn broer heeft een eigen bedrijf. Als ingenieur deed hij het prima, maar als leidinggevende begonnen de stressklachten. Hij merkt dat het werk eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Maar zijn ouders keken zo trots toen hij vertelde manager te zijn. En ook was het fijn om op verjaardagfeesten te vertellen.
Patroon: Iets van jezelf vragen wat niet bij je past. Te veel vergelijking (onbewust) met broer en zus. Wat was de rol van ouders? In de belangstelling staan door status.
3) Een vrouw is werkzaam als directiesecretaresse. Ze is nu voor de tweede keer moeder geworden. Ze merkt dat ze steeds vermoeider wordt en maakt kleine foutjes. Het gekke is dat ze niet meer weet wanneer en hoe ze die foutjes heeft gemaakt. Ze is zichzelf kwijt, zegt ze. Vroeger was ze elke minuut aan het tekenen of knutselen.
Patroon: In een rol gekomen die eigenlijk niet bij mevrouw past. Ze is erg creatief en ook snel afgeleid. Het werk past niet bij de werking van haar brein en er is te weinig waar ze energie van krijgt. Juist door de kinderen komt ze er onvoldoende aan toe om te “ontprikkelen”, waardoor haar brein overbelast raakt.
Dit kan ik niet, is geen optie
4) Een vrouw is vanaf haar jeugd de slimste van de klas. Ook de middelbare school gaat haar goed af. Haar ouders beloven haar een gouden toekomst. Op de universiteit loopt ze echter tegen zichzelf aan. Ze studeert tot midden in de nacht door en heeft geen tijd voor feesten of sociaal contact. Ze moet wel stoppen, maar dit vertelt ze haar ouders niet. Stel je voor! Ze wordt somber en vermijdt veel contact.
Patroon: Deze vrouw heeft vanaf haar jeugd al concentratieproblemen, maar kon dit door haar intelligentie compenseren. Het verhaal in haar hoofd: “Jij kunt alles”! Zorgde ervoor dat ze over haar grenzen gaat. Ze had zelf niet door dat er ook een optie was: “Dit kan ik niet, ik ga naar het HBO, of lekker werken”. Kan zij zichzelf accepteren zoals ze is?
5) Een man is ondernemer, zo rond de 40 jaar, en hij kan niet meer. Eigenlijk al 5 jaar niet, maar opgeven zit niet in zijn aard. Zijn broer heeft een handicap. En zijn ouders straalden vaak uit: “jij bent gezond, jij hoeft niet te klagen, jij kunt alles wat je wilt”. Begrijp mij niet verkeerd. Alle respect voor deze ouders, ik had het niet beter gedaan. Maar deze man heeft zich nooit kwetsbaar op kunnen stellen. “Ik kan het niet, durf niet, wil niet”, waren geen gedachten die hij uitte. Of: “ik voel mij zenuwachtig, verdrietig, bang”, idem dito. Hij is gezond, hij kan alles, hij kan het op eigen kracht. Maar in de werkelijkheid toch niet.
Patroon: Door de jeugdjaren en de situatie te snel afgeleerd om kwetsbaar te mogen zijn en regie te mogen voeren over je eigen grenzen. Van binnen is er nooit een gevoel ontstaan van: “zo is het goed genoeg”.
Mocht je van gedachten willen wisselen?
Aangrijpende verhalen merk ik weer. Verhalen die raken omdat het zo invoelbaar is. Misschien raakt het jou ook. Misschien herken jij jezelf in een verhaal? Of iemand in jouw omgeving?
Mocht je hier eens over van gedachten willen wisselen? Dat kan altijd! Je mag mij bellen of mailen. Groei niet scheef! Wees gewoon jezelf! Neem de regie over jouw leven en jouw gezondheid!
Of vraag een adviesgesprek aan. In een vrijblijvende gratis sessie wil ik je graag verder helpen met drie gerichte adviezen die jou direct op dit moment verder kunnen helpen.