EMDR Verlost jou van je Angsten

Heb jij last van angst, faalangst of stress en heeft dit iets te maken met wat ooit gebeurd is, of iets waar je erg tegenop ziet? Dan is EMDR voor jou

Psytraining is officieel erkend EMDR therapeut.
Helpt je angsten te verwerken.

Wat is EMDR therapie en voor wie is dit geschikt?

Heb je last van angsten of dwangmatige handelingen (dwangstoornis)? Vaak worden die veroorzaakt door onderliggende trauma’s. Heftige gebeurtenissen in het verleden zoals een auto ongeval, flinke ruzie of uitgelachen zijn. Maar ook door pesten kunnen beelden in je hoofd zijn ontstaan waar je nu last van hebt.


In het begin werd EMDR  vooral toegepast bij mensen met PTSS en angst gerelateerde klachten. Nu wordt EMDR therapie veel breder ingezet. Met EMDR behandel je eigenlijk een beeld wat soms of regelmatig terug blijft komen en waaraan een bepaalde spanning of naar gevoel mee samenhangt.

Intake aanvragen


Psytraining is bevoegd en getraind om deze therapie in te zetten bij zogenaamde “Enkelvoudige Trauma’s” en
gebruikt het bij ook als hulpmiddel bij mensen met ADHD.


Mensen met ADHD hebben vaak ook last van trauma’s uit hun verleden...

Soms is dat niet eens bewust, maar eigenlijk heeft iedereen vroeger wel situaties meegemaakt die impact
hebben op je huidige leven. Dit kan zomaar opeens opspelen naarmate je ouder wordt.


  1.  Ben je vroeger op school gepest en durf je daarom niet “jezelf” te zijn?
  2. Kreeg je vaak op je kop, omdat je weer te laat was?
  3. Of je was weer eens iets vergeten en werd je daardoor uitgelachen?
  4. Was je vader vaak boos en ben je daarom onzeker en bang om fouten te maken op je werk? 

Het kan van alles zijn. Als je zo’n situatie steeds weer voor je ziet is EMDR ook voor jou geschikt. Mensen met ADHD zijn ook vaak banger om fouten te maken. Gebeurtenissen uit het verleden zorgen ervoor dat je je soms onzichtbaar wilt maken. Dat je liever niet opvalt of dat je niet helemaal jezelf durft te zijn. EMDR kan daarbij verbetering brengen door dat negatieve beeld te veranderen in iets positiefs. Misschien staat er hierboven iets bij wat ook je herkent en wat je als een beeld in je hoofd hebt opgeslagen. 

Dat is erg vervelend en kan je in het leven erg in de weg zitten. Er hoeft in het “hier en nu” maar iets te zijn (bv bepaalde geur) wat aan die situatie doet denken en veel “oude” gevoelens en sensaties overvallen je weer. Dit wordt een trigger genoemd; iets in het hier en nu wat een lichamelijke reactie losmaakt die met een beeld van het verleden te maken heeft. Maar omdat dit een beeld is kan dit dus met EMDR worden behandeld. Vaak heel doeltreffend, effectief en op korte termijn.

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing 

In veel behandelprotocollen binnen de psychiatrie zien we EMDR terugkomen, vooral voor PTSS. Er is erg veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm. Vooral voor bovenstaande voorbeelden is na 1 of enkele zittingen al een goed resultaat te verwachten.


Binnen Psytraining ben ik bevoegd om EMDR toe te passen op niet complexe trauma’s.
Complexe trauma’s hebben vaak te maken met seksueel geweld.
In dat geval kan ik je doorverwijzen naar een collega specialist of psycholoog.

Hoe werkt EMDR therapie?

Veel mensen denken bij EMDR aan hypnose en vinden het een beetje eng. Dit is jammer, want is eigenlijk een hele praktische therapie. Over de werking van EMDR bestaan verschillende theorieën. Omdat ik ook veel onderzoek heb gedaan naar het werkgeheugen houd ik het bij de uitleg hieronder. Of bekijk de video hiernaast...
Intake aanvragen >>
EMDR inzetten bij ADHD en angst.

Beelden

Beelden die wij ons goed herinneren zijn vaak geladen met bepaalde gevoelens of spanningen. Dit is ook de reden dat wij ze zo goed herinneren (de Jong & ten Broeke, 2018). Tijdens een EMDR sessie zal de therapeut vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Op dit moment wordt het werkgeheugen gevuld met deze zaken.
EMDR

Volg de Vinger

Dan wordt de cliënt gevraagd om aandacht te geven aan een afleidende stimuli (bv het volgen van vinger, lichtjes of geluiden). Op dit moment neemt dit volgen een groot deel van het werkgeheugen in. Hierdoor is er geen plaats meer voor gevoelens en spanningen in dit geheugen. Het beeld wordt dus steeds een beetje meer ontdaan van de eerder bijbehorende spanningen en emoties.
Van je angsten afkomen.

Stimuli

Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.
Soms is 1 sessie genoeg, soms zijn er meer nodig afhankelijk van je trauma.

Behandelduur

EMDR werkt in sommige gevallen al na 1 behandeling. Na de eerste sessie is het belangrijk om goed te kijken hoe het zich ontwikkeld. Hoe reageer je op de behandeling en is er nog een sessie nodig? Om vast te stellen of EMDR ook voor jou geschikt is kun je hieronder een intake gesprek aanvragen.

Is EMDR geschikt voor jou?

EMDR bij Psytraining maakt deel uit van een behandeltraject. Daarnaast pas ik dit alleen toe bij mensen zonder complexe trauma's.
Het is daarom belangrijk om eerst een intake gesprek te doen. Pas dan kan ik beoordelen of dit voor jou de juiste keuze is.

Heb jij een trauma of last door:

• Auto Ongeval
• Ernstige Ziekte
• Mishandeling
• Getuige van heftige gebeurtenis
• Overval
• Brand
• Pesten
* Uitgelachen zijn
* Voor schut staan / of Faal ervaringen

Vraag dan vrijblijvend een Intake aan... 

Start met EMDR...

Versla je Angsten, boek nu jouw EMDR intake