Wat zijn de grote voordelen van ADHD

Als eerste wil ik noemen dat het hebben van ADHD of ADHD-light (wel veel symptomen, maar geen diagnose) meestal niet een voordeel is. Maar…

Maar als je het dan toch hebt, dan is het een goede gewoonte om ook de voordelen te zien. Vooral als ondernemer en gedreven werknemer kunnen deze vaak goed van pas komen. In dit artikel vertel ik meer over de grote voordelen van ADHD ( Attention Deficit Hyperactivity Disorder ), want die zijn er ook zeker.

ADHD: is het een handicap?

ADHD wordt als een stoornis beschouwd omdat het elk gebied van het leven kan beïnvloeden, inclusief je carrière, je huwelijk, je opvoedvaardigheden en je dromen.  

Ieder persoon is natuurlijk anders. De één heeft meer last van impulsiviteit de andere weer meer met snel afgeleid zijn. De één blijft maar uitstellen, de ander zit bijna hele dagen in een superfocus.

Behandeling en coaching Adhd

Voor veel van bovenstaande eigenschappen kan behandeling en coaching verbetering brengen. Medicatie kan veel doen voor iemand met ADHD en middels een goede coach kun je leren om te beter om te gaan met ADHD.

In mijn behandelingen begin ik altijd met goed uit te leggen hoe het in je hoofd werkt. Hoe kan het nu dat jij je minder kunt goed concentreren dan anderen? In deze uitleg vertel ik ook altijd dat het hebben van ADHD of ADHD-light grote voordelen heeft die een ander weer niet heeft. Vooral ondernemers en gedreven mensen kunnen deze eigenschappen in hun voordeel inzetten.

Meer weten over prive- of online behandeling bij ADHD? Neem hier contact op

Hier zijn de 4 sterke punten van iemand met ADHD

Voordeel 1. Scherp zijn in crisissituaties

Je kunt je minder goed concentreren als je ADHD hebt. Of je hebt minder controle over je impulsen, omdat er in je prefrontale cortex minder dopamine en noradrenaline aanwezig zijn. Het kan ook zijn dat je meer van deze stofjes nodig hebt om goed je taken te kunnen uitvoeren.

Als jij in een situatie komt waarin er adrenaline wordt aangemaakt en daardoor noradrenaline dan functioneer jij op je best. Een ander zou spanningen krijgen of in de war raken. Maar jij bent helder.

Deze eigenschap komt bij veel functies van pas. Denk bijvoorbeeld aan: ondernemers, managers, verkopers, entertainers en professionele atleten. Maar ook bij   verpleegkundigen, politieagenten, brandweerlieden en reddingspersoneel.

Als het leven kalm en rustig is zijn wij vaak onrustig, maar als dit niet het geval is dan zijn wij scherp en haal ons dan maar eens uit onze superfocus.

Voordeel 2. ADHD’ers zijn Super creatief

Nog een voordeel van ADHD. Vanuit de praktijk weet ik het, maar het is ook bevestigd in onderzoek. Een kleine studie weliswaar, maar toch, studenten met ADHD scoorden hoger op 11 verschillende creativiteitstesten.

Vanuit mijn 25 jarige ervaring als behandelaar weet ik het ook. Mensen die sneller afleidbaar zijn, zijn ook creatiever. Ik heb dat eigenlijk altijd heel logisch gevonden. Als je sneller afgeleid bent dan kom je dus ook bij gedachten en beelden die anderen “uitfilteren”. Je ziet meer mogelijkheden!

Daarom zijn er ook zoveel ondernemers met ADHD kenmerken. Ze durven en kunnen buiten de bestaande paden te denken, omdat ze waarschijnlijk een groot deel van hun leven al buiten deze paadjes lopen.

Dus wees lekker creatief, durf te denken en huur iemand in, of werk samen met, iemand die beter is de gedetailleerde uitvoering. Want als het aankomt op details en de uitwerking dan begint het voor ons vaak saai te worden en valt de concentratie weg.

Voordeel 3. ADHD’ers zijn Super intuïtief

Veel mensen met ADHD herkennen dingen uit de beschrijving van iemand die een High Sensitive Person (HSP) is. Als man klinkt dit niet sexy natuurlijk, maar pak je voordeel ermee.

Waarom is iemand met ADHD (light) zo intuïtief en voelt hij of zij vaak anderen zo goed aan?

Het filter voor prikkels werkt bij iemand met ADHD minder goed. Lastig soms, maar oh zo waardevol in het aanvoelen van andere  mensen en situaties.

Immers signalen die anderen uitfilteren komen bij ons wel binnen. Bepaalde non-verbale signalen, klanken in iemands stem, uitdrukkingen op het gezicht, alles, echt alles komt binnen. En dat geeft natuurlijk super veel informatie die voor een ondernemer, verkoper, manager, professional hartstikke nuttig kan zijn.

Voordeel 4. Iemand met ADHD is een Super starter

“Denk toch een na, voordat je iets doet”. Je kunt dit zinnetje waarschijnlijk dromen. Het is iets wat bij ons hoort. Ons prefrontale cortex geeft ons een minder grote rem dan die van de gemiddelde Nederlander.

Maar dat kan ook zoveel voordelen opleveren. We durven vaak veel, springen snel ergens in, nemen gemakkelijk initiatief, zien het snel voor ons, inderdaad zonder eerst lang na te denken. We leren wel tijdens het doen.

7 simpele tips om je beter te concentreren
Of Download gratis mijn E-book “Beter Concentreren in 7 Stappen”

Wat een voordeel kan dit zijn voor jou als ondernemer, verkoper, inkoper, reclameman, marktetingvrouw, verpleegkundige op spoedeisende hulp of noem het maar. Een ander is nog aan het nadenken terwijl jij al lekker bezig bent en al resultaten maakt.

Wat vind jij het grootste voordeel van (jouw) ADHD? Vertel het hieronder in de reacties….

3 Comments for “4 grote voordelen van ADHD

  1. Leuk en herkenbaar geschreven!

    Ik zie als ADHD-er nog meer voordelen zelfs, maken makkelijk contact, zijn niet lang boos en soms is een hyperfocus echt ideaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *