Wat is adrenalineverslaving?


Iedereen weet wat adrenaline is, maar niet iedereen weet dat het mogelijk is dat mensen kunnen lijden aan een Adrenalineverslaving. Adrenaline, oftewel epinefrine, is een cruciaal hormoon in ons lichaam. Het zorgt voor een betere fysieke prestatie, bijvoorbeeld tijdens een sportwedstrijd of seks. Het brengt euforie met zich mee.  

Adrenaline komt ook voor in een situatie waar gevaar dreigt of het avontuur gezocht wordt. Lopen door een spookhuis kan ook Adrenaline opwekken. Je bent afwachtende wat er staat te gebeuren. Regelmatig krijgen mensen ook Adrenaline van muziek.
Mensen met een Adrenalineverslaving worden ook wel Adrenalinejunkies in de volksmond genoemd. Het zijn mensen die continu op zoek zijn naar:
  • avontuur
  • gevaarlijk
onverantwoorde activiteiten, zoals bungeejumping of iedere keer iets op het laatste moment doen. Het wil natuurlijk niet zeggen dat als je een keer een activiteit vol avontuur wilt ondernemen dat je dan een verslaving hebt ontwikkelt, maar te veel ervan kan schadelijk zijn voor je lichaam.

Wanneer het stofje epinefrine wordt geproduceerd, geeft het dopamine af en dat geeft een goed gevoel. Het gevolg kan zijn dat mensen dit steeds vaker en/of altijd willen voelen. Dit leidt tot gedrag waar men continu op zoek is naar risicovolle activiteiten en vervolgens verslaafd raken aan dit soort ondernemingen. Het lichaam heeft immers weer een Adrenaline aanstootgevende activiteit nodig. Een echte thrillseeker is natuurlijk de achtbaan.