Waarom een slechte concentratie eigenlijk geen stoornis is?
28 oktober 2020 
3 min. leestijd

Waarom een slechte concentratie eigenlijk geen stoornis is?


Van Miguel Santana hoorde ik een verhaal. Een verhaal wat zoveel zegt over mijn visie op concentratieproblemen en ADD of ADHD. Dit verhaal vertel ik aan iedereen die ik help.



Waarom? Omdat het een verhaal is wat duidelijk maakt dat het niet om een ziekte of stoornis gaat, maar dat de omgeving en context het een probleem maakt.



Veel van wat ik weet over concentratieproblemen en AD(H)D heb ik geleerd van dhr. Santana, van GGZ Santana. Zo, dat mocht ook weleens worden gezegd.





Toevallig (of bestaat toeval niet?) huur ik nu de praktijkruimte (in Heerenveen tegenover de Mac) wat ook mijn kantoor was toen ik nog bij hem werkte.



Het verhaal wil ik graag met jullie delen. Op voorwaarde dat je het met iedereen deelt die ook met concentratieproblemen of AD(H)D te kampen heeft in onze maatschappij.



Twee soorten gidsen



Dhr. Santana is van Surinaamse afkomst en vaak gaat hij terug naar dit mooie land. Wat hij graag doet in Suriname is diep de jungle in gaan. Nou schijnt het dat het handig is om dan een gids mee te nemen. Er sluipen, hangen, lopen en kruipen daar dieren die bij ons alleen in de dierentuin te zien zijn. Veel mooie, maar ook gevaarlijke dieren!



Volgens dhr. Santana zijn er, grof weg, twee soorten gidsen. Gids type 1 heeft deze kenmerken:



  • Hij (of zij) staat, kijkend op zijn horloge, al klaar
  • Zijn boekje is netjes met allemaal van die gekleurde post-it tussen belangrijke bladzijden.
  • Hij heeft zo’n mooie map,waarop alle deelnemers staan, al in de hand.
  • Hij heeft al zwemvesten en peddels bij de kano’s neergelegd.
  • Hij kijkt niet om zich heen, maar alleen op zijn horloge en de map met deelnemers.



En dan heb je ook gids type 2. Deze wordt als volgt gekenmerkt:



  • Hij staat druk te praten met de plaatselijke bevolking.
  • Er is nergens een boekje te zien. Oh ja, daar ligt ergens een slordig boekje over de jungle van Suriname.
  • Hij zou niet weten wie hij allemaal mag verwachten. Van hem, of haar natuurlijk, mag iedereen mee, gezellig!
  • Dan zien we dan wel hoeveel kano’s er mee moeten. Zwemvesten? Moet dat echt? Oh zijn dat de regels?
  • Hij hoort elke vogel, ziet alles om zich heen. Hij lijkt snel afgeleid te zijn.



Nu zou je misschien denken dat type 1 de meeste professionele van de twee is. Type 2 lijkt wat slordig en niet echt betrouwbaar.



Maar met welke gids zie je onderweg meer denk je? Welke gids kan je beter waarschuwen als er een slang je broek in dreigt te kruipen? Welke gids heeft mooiere verhalen en grappen? Of wil je alleen maar saaie feiten?





Haar brein is gemaakt om gids te zijn



Nee echt! Type 2 is de betere gids. Zijn of haar brein is gemaakt om gids te zijn! Heerlijk snel afgeleid! Niet gehinderd door die nare concentratie. Alles wordt gezien! Lang leven het snel afgeleide brein in de jungle! Stoornis, probleem, ben je gek!



Type 1 is hartstikke jaloers.  Het lukt maar niet om snel afgeleid te zijn. Hoe lukt het type 2 toch steeds. Ik heb nog nooit dat en dat beest in de jungle gezien. Hoe lukt het hem wel steeds? Bij mij is er vorige week weer iemand in het ravijn gevallen. Ik zag het echt niet!



En nou de clou van dit verhaal. Stel nu dat iemand van de groep denkt: “Wat een leuke gids, ik gun hem of haar zoveel meer. Weet je wat? Ik neem hem mee naar Nederland en betaal een studie!”



Leuk man! Dan mag hij de hele dag in een collegezaal zitten. Wel goed opletten gids, want anders mis je iets van de belangrijke feiten. En als je als je thuis bent? Dan mag je nog even heerlijk bezig met je huiswerk! En niet laten afleiden hè! Niet steeds naar buiten kijken. We zijn niet in de jungle! In de boeken, leren, hup!



Tsja, je voelt hem al aankomen. Dat kon nog weleens lastig worden. Gids type 1 was hier waarschijnlijk beter in geweest.



Gids type 2 heeft misschien coaching nodig om met zijn “probleem” om te leren gaan. En heel misschien ook wel medicatie. En de kans op overbelasting lijkt mij heel groot.



Mensen verschillen in aangeboren kwaliteiten. Mensen worden geboren in een bepaalde context. Zie de voordelen van het snel afgeleid zijn en leer je wapenen om geestelijk fit te blijven in deze maatschappij die nogal wat vraagt van ons snel afgeleide brein!



7 tips hoe je de concentratie kan verbeteren



Hoe je in 7 eenvoudige stappen naar een betere concentratie gaat? Download mijn gratis e-book. Daarin vertel ik je mijn 7 beste concentratie tips, zodat je vandaag nog je concentratie kan verbeteren.



Gratis e-book




Over de schrijver
Mijn naam is Enrico de Krijger, burn out coach in Friesland. Als verpleegkundig specialist en ervaringsdeskundige op gebied van ADHD en Burn-out help ik dagelijks mensen met Concentratieproblemen. Ook mensen die de diagnose ADHD of ADD niet hebben. Ervaar jij stress of zelfs burn out klachten door je concentratieproblemen? Dan zit je hier goed. Mijn site vol tips en trainingen op dit gebied. Reageer vooral op mijn blogartikelen als je tips of opmerkingen hebt...
Reactie plaatsen