Deel je concentratieproblemen of AD(H)D met je manager of werknemers
10 februari 2021 
6 min. leestijd

Deel je concentratieproblemen of AD(H)D met je manager of werknemers

Regelmatig krijg ik de vraag gesteld: “Moet ik aan mijn leidinggevende of aan mijn werknemers vertellen dat ik concentratieproblemen (of zelfs AD(H)D) heb?”.

En mijn antwoord is eigenlijk standaard: “Natuurlijk! Het is niks om je voor te schamen. Je bent goud waard en er is veel wat voor jou geregeld zou kunnen worden!”

Sowieso houd ik van transparantie en openheid. Het geeft je de kans om te zijn wie je bent. Daarnaast hoef je jezelf niet beter voor te doen dan dat je bent. Dit geeft rust en ontspanning!

Ontspanning blijft als jij jezelf bent. Spanning verschijnt als jij jezelf vergeet (te zijn).

In deze blog wil ik stil staan bij de voordelen die het heeft om gewoon te vertellen dat je moeite hebt met concentreren. Kijk maar eens wat er allemaal geregeld zou kunnen worden!

Iemand met AD(H)D of concentratieproblemen effectiever laten werken

In het boek: Aandacht. Een kopzorg? Van Kathleen Nadeau staan veel interventies die zouden kunnen worden ingezet om iemand met concentratieproblemen beter te laten presteren.

Deze interventies zijn aangevuld met tips vanuit mijn 25 jaar ervaring als professional in de GGZ.

Deze blog kun je lezen in de rol van:

  • Manager of baas van iemand met concentratieproblemen of zelf AD(H)D. Je zou deze medewerker beter kunnen laten functioneren en preventief kunnen werken aan stress en overbelasting.
  • Als werknemer met deze problemen. Je kunt dan deze interventies benoemen in een functioneringsgesprek of iets dergelijks.
  • Als compagnon van een ondernemer met concentratieproblemen of AD(H)D. Je zou dit kunnen gebruiken als leidraad voor het verdelen van taken.
  • Als ondernemer die snel is afgeleid. Je zou je werk beter kunnen organiseren om zo langer duurzaam inzetbaar te zijn.

Ik weet dat het te veel gevraagd is om alles door te voeren. Maar kijk eens naar de voorbeelden aan het einde van de blog. Dat is allemaal te bereiken met een beetje zicht op iemands brein en wat kleine aanpassingen in het werk.

Deze interventies zijn in te zetten om iemand met concentratieproblemen of AD(H)D effectiever te laten werken.

  • Een rustige werkplek waarbij kans op verstoring zo klein mogelijk is. Een werktuin is ideaal als kostenbesparing, maar niet voor iemand met concentratieproblemen.
  • Kies dan niet een blinde muur waar je tegenaan kijkt. Ideaal is een raam van waaruit voorspelbare prikkels komen. Als je concentratieproblemen hebt vanaf de geboorte dan is iets van ruis op de achtergrond beter dan een te saaie achtergrond.
  • Een computerprogramma die kan helpen met plannen en waarin geheugensteuntjes ingebouwd zijn.
  • Ondersteuning om bepaalde complexe taken in werkprocessen uit te schrijven.
  • Ondersteuning bij planning en het sturen op hoofdlijnen.
  • Instructies visueel ondersteunen.
  • Instructies en planningen zoveel mogelijk in het zicht: op de muur, op whiteboards, etc.
  • Uit de functieomschrijving onbelangrijke taken schrappen die veel detailwerk vragen.
  • De functieomschrijving aanpassen aan de sterke kanten van een werknemer (zie voorbeeld).
  • Administratieve ondersteuning (zie voorbeeld)
  • Flexibele werktijden.
  • Hulp bij het stellen van prioriteiten.
  • Werken met duidelijke tijdslimieten en kaders.
  • Hulp bij het organiseren en opbergen.
  • Communicatie via geschreven taal.
  • Krijgt de werknemer van meerdere mensen opdrachten? Help hem dan te prioriteren.
  • Stop met registratie. Werken, in de flow raken en daarnaast ook registreren is ziekmakend.
  • Coaching in het bewaken van de rode draad.
  • Verzamel de ideeën van deze professional of compagnon. Ze konden weleens goud waard zijn.
  • Tijd, waarin niet geproduceerd hoeft te worden, maar wel genetwerkt of gebrainstormd.
  • Een werkplek die bekend staat als warm, sociaal, open en creatief.
  • Zo weinig mogelijk protocollen, richtlijnen, gedragscodes of andere dingen die out of the box denken afkeurt.

Als je moeite hebt met concentreren download dan mijn gratis checklist. Deze checklist leert jou hoe je in 7 stappen naar een betere concentratie gaat. Vraag de checklist beter concentreren in 7 stappen hier gratis aan.

Vanuit een burn-out weer aan het werk

1e voorbeeld.

Een werkgever neemt van mij een traject af om een werknemer vanuit zijn burn-out weer te coachen naar  het werk. Deze man was goed ver heen en moest van ver komen. Ik trainde langzaam zijn concentratievermogen en cognitieve belastbaarheid. Hij leerde zijn soort brein kennen en leerde meester te worden over zijn stresssysteem.

Na 3 maanden kwam ik erachter dat deze man waarschijnlijk ADHD had en diagnostiek bij een collega bevestigd dit. (Als ik in een betaald traject zit, dan doe ik zelf geen diagnostiek).

Op dit moment werkte hij al 3 uur per dag en toen werd ik gebeld door zijn baas. Hij liet mij Excelbestanden zien en het bleek dat de werknemer nu bijna meer produceerde dan voorheen over een hele dag. Toen werd ik bang dat de werkgever zou verwachten dat de beste man dit ook wel 8 uur per dag zou kunnen volhouden. Maar wat bleek……….

Dit was een baas die buiten de geijkte banen durfde te denken. Hij zei: “Enrico, ik heb een fantastisch plan! Als het jou lukt om ……..per dag 4 uur op deze manier te laten werken. Dan doet hij meer dan de gemiddelde werknemer hier en dan wordt hij ś middags vrij gepland. Hij kan dan vraagbaak zijn voor zijn jongere collega’s en hij mag zelf wat projecten gaan bedenken”. Deze man was ingenieur.

Regelmatig app ik nog even met deze man en hij heeft nu de baan van zijn leven. Het lukt hem redelijk goed om 4 uur per dag, met wat richtlijnen, zijn werk te doen. En in de middag komt het sterkste gedeelte van zijn brein aan de beurt. Hij mag coachen, meedenken, brainstormen, netwerken, noem het maar op. Deze man wil nooit meer ander werk en zijn baas wil hem nooit meer kwijt.

Het talent kwam er niet uit

2e voorbeeld.

Een bedrijf huurde mij in, want een verkoper kwam niet uit de verf, terwijl ze zeker wisten dat dit een groot talent was. Hij heeft ADHD, maar ging steeds minder verkopen. Kun jij deze man helpen?

In een driegesprek werd al vrij snel duidelijk dat alle verkopers over één kam werden geschoren en er heel wat werd gevraagd op administratie, plannings-, en registratiegebied. De afspraak was dat ik het maximale uit zijn brein probeerde te halen en dat ik daarna adviezen zou geven over de invulling van de functie.

Het bleek dat deze man echt een fantastisch talent had. Mensen hingen aan zijn lippen. Hij was heel creatief in offertes opstellen en hij had een netwerk waar je u tegen zegt. Maar zijn werkplezier ging steeds meer achteruit evenals zijn spontaniteit (dit hoorde ik van collega’s). Wat bleek? Sinds een jaar moesten de verkopen precies bijhouden wat ze op een dag deden. En daarnaast….Ze kregen steeds meer administratieve taken. Op de verkoopondersteuning werd bezuinigd. Ai!!!!!!

Hoe meer hij verkocht, hoe meer administratie en door het registeren kwam hij nooit meer in de flow. Want hoe meer in de flow………hoe meer hij vergat te registreren. Logisch!!!!!

Met wat tips en tricks kreeg hij best veel voor elkaar en kreeg meer rust in zijn hoofd. Maar de werking van zijn soort brein is niet te veranderen.

Ik deed wat oefeningen met de salesmanager, waarin hij en in de flow moest raken en de tijd bij moest houden.

En…..echt super. De verkoopondersteuning werd weer uitgebreid. Het registratiesysteem werd grondig aangepast en er waren nog een paar collega verkopers die ik mocht coachen.

Toen ik burn-out raakte

3e voorbeeld.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven, maar wel erg illustrerend voor ons soort brein.

Ik werkte als hoofdbehandelaar op een gesloten opname afdeling in de GGZ toen ik burn-out raakte. Dit was een baan met erg veel papier werk. Bij elke opname moest er een kunstwerk van een brief aan de huisarts worden geschreven en bij elk ontslag moest het hele kunstje weer opnieuw. Dit in een tijd waarin de opnametijd soms 2 of 3 dagen was. PFFFFFFFFFFFF!

Je kunt je voorstellen, dat ik een aardige achterstand begon op te lopen. Totdat ik steeds meer ging zuchten, zweten, niet meer slapen en brak. Een dik jaar uit het werk en een dikke deuk in mijn zelfvertrouwen.

Na mijn burn-out ging ik weer werken in de diagnostiek en behandleing AD(H)D en ASS (autisme spectrum). Veel cliënten, veel diagnostiek, veel papierwerk. Als ik een gesprek had gehad lukte het mij niet om een brief te schrijven.

Er kwam een nieuwe psycholoog bij ons werken, die in het begin, logisch, nog wat gaten in de agenda had. “Enrico, ik moet wat brieven voor jou gaan schrijven! Morgen schrijf ik er drie!” Mijn reactie was natuurlijk enthousiast: “Wauw, fijn! Wanneer ga je dat dan doen, want ik zie dat je maar 1 uur vrij hebt”. “Dat klopt in dat uur”. Mijn mond heeft ongeveer een half uur open gehangen van verbazing. Ik dacht namelijk pas aan een brief uittypen als ik drie uur vrij had in mijn agenda.

En toen viel het kwartje. Ook na de opmerking van de psychiater: “Ik denk dat jij zelf ADHD hebt”.

En inderdaad. In mijn rapporten van vroeger stonden dezelfde dingen als in die van mijn cliënten:

“Enrico kan meer dan hij laat zien”

“Enrico laat andere kinderen vaak niet uitpraten.”.

“Enrico is een haantje de voorste”.

“Enrico is erg slordig in zijn schoolwerk”.

En wat bleek nu. Enrico doet 9 keer zo lang over een brief dan anderen en is daarnaast ook erg slecht in talen. Dat bleek later een vorm van dyslexie die vaker voorkomt bij mensen met ADHD.

Toen begon ik ook steeds meer op mijn tenen lopen in deze baan en besloot ik voor mijzelf te werken. Op mijn manier die mensen helpen die tegen dezelfde dingen aanlopen met de kennis vanuit mijn ervaring en professie!

Heb je last van concentratieproblemen, stress of burn-out?

Vraag een gratis en vrijblijvend intakegesprek aan. Tijdens dit vrijblijvende gesprek bespreken we de reden waarvoor je mijn hulp zoekt en op welke manier ik je daarbij ga helpen. Samen bepalen we dan het traject.


Gratis e-book


Meer weten over de behandeling?

Over de schrijver
Mijn naam is Enrico de Krijger, burn out coach in Friesland. Als verpleegkundig specialist en ervaringsdeskundige op gebied van ADHD en Burn-out help ik dagelijks mensen met Concentratieproblemen. Ook mensen die de diagnose ADHD of ADD niet hebben. Ervaar jij stress of zelfs burn out klachten door je concentratieproblemen? Dan zit je hier goed. Mijn site vol tips en trainingen op dit gebied. Reageer vooral op mijn blogartikelen als je tips of opmerkingen hebt...
Reactie plaatsen