Concentratieproblemen in combinatie met angst
07 oktober 2020 
2 min. leestijd

Concentratieproblemen in combinatie met angst


Paniekaanvallen, veel zweten, hoge ademhaling, versnelde ademhaling, spierspanningsklachten, spijsverteringsklachten, erg opzien tegen sociale gebeurtenissen, het komt allemaal veel voor bij de mensen die ik help.



“Het valt wel mee hoor, beetje stress denk ik”, hoor ik dan vaak iemand met een versnelde ademhaling iemand zeggen. De struisvogelstrategie wordt soms erg lang doorgevoerd. En het moet wel, anders had je een aantal maanden geleden het stokje er al bij neer moeten gooien.



Maar wat is er eigenlijk aan de hand?





Al deze mensen hebben hun hele leven al last van concentratieproblemen, veel hebben ADHD en dus nu ook last van een vorm van angst. Vaak is overbelasting dan de katalysator.



Angst is een woord met veel lading.



Ik ken niemand die heel graag zegt: “Ik voel mij angstig”.



Vandaar dat het vaak wordt genegeerd, en verre van geaccepteerd.



25% van de mensen met ADHD hadden een angstoornis



In het boek van dr. Brown “ADHD en comorbiditeit gedurende de levensloop” wordt beschreven dat in steekproeven, dat 25% van de mensen met ADHD ook een angststoornis had.



Een kwart van de mensen, en op dat moment hè! Dat is echt heel erg veel!



Er moet wel bij worden vermeld dat dit over kinderen ging. Maar het wordt interessant als we kijken naar het angstprofiel van deze kinderen.



Als ik dit profiel lees dan herken ik veel bij de mensen die ik help. Ik durf te stellen dat we ook hierbij de onderzoeken bij kinderen voor een deel ook voor volwassenen kunnen laten gelden. En onderzoek geeft mij gelukkig gelijk. Bij 80% van deze kinderen blijven de klachten tot in de adolescentie en bij 60% tot in de volwassenheid.



Het profiel van kinderen, dat ik herken bij volwassenen



Wat speelde er bij de kinderen, dat aanleiding geeft tot het generenen van angst? Dit herken ik ook bij de volwassenen die ik help.



En ik herhaal: Ik help mensen met ADHD (5% van de bevolking) en mensen met levenslange concentratieproblemen (15% van de bevolking). Daarbij zijn de mensen overbelast of zelfs burn-out.



Hierbij het profiel van de kinderen die dus ook voor volwassen kan gelden. Lees het eens, laat het tot je doordringen, praat eens met iemand die je goed kent en misschien herken je iets?



  1. Overbezorgdheid over de eigen competenties op verschillende gebieden.
  2. Onrealistische bezorgdheid over toekomstige gebeurtenissen.
  3. Een behoefte om gerustgesteld te worden.
  4. Te veel bezig zijn met falen in het verleden.
  5. Somatische (lichamelijke) klachten
  6. Een opvallende mate van bewustzijn van zichzelf om in verlegenheid gebracht te worden.



Herken je dingen? Ik herkende zoveel. In mijzelf, maar ook in minimaal de helft van mijn cliënten.



Gelukkig kan er zoveel aan gedaan worden.



Concentratieproblemen in combinatie met paniekaanvallen



Overschreeuw jezelf niet, voorkom een fikse burn-out



Maar de eerste stap is herkenning. De tweede stap is dan erkennen dat je last hebt van deze klachten. Dat je hardop durft te zeggen: “Ik ben bang dat ik het niet kan”. Of: “Ik zie eigenlijk best wel op tegen dit of dat”. Of: “Ik voel mijzelf zo gespannen”.



Want blijf je dit negeren en niet accepteren dan is de kans erg groot dat je jezelf overschreeuwt en dat niet je hoofd maar je lichaam moet zeggen: “Stop, dit gaan we niet meer doen”, en je dus een fikse burn-out krijgt.



In de praktijk kan ik je goed helpen met EMDR, Reattach, mindfulness of vormen van gedragstherapie en soms zelf met een heel klein beetje medicatie, afhankelijk van de voorgeschiedenis.



Herken je jezelf of iemand anders? Je kunt altijd vrijblijvend eens een gesprek aanvragen. Of kijk ook eens bij de online training.  Hierin komt dit onderwerp ook naar voren.



In 7 stappen naar een betere concentratie



Hoe je in 7 eenvoudige stappen naar een betere concentratie gaat? Download mijn gratis e-book. Daarin vertel ik je mijn 7 beste concentratie tips, zodat je vandaag nog je concentratie kan verbeteren.

Gratis e-book






Over de schrijver
Mijn naam is Enrico de Krijger, burn out coach in Friesland. Als verpleegkundig specialist en ervaringsdeskundige op gebied van ADHD en Burn-out help ik dagelijks mensen met Concentratieproblemen. Ook mensen die de diagnose ADHD of ADD niet hebben. Ervaar jij stress of zelfs burn out klachten door je concentratieproblemen? Dan zit je hier goed. Mijn site vol tips en trainingen op dit gebied. Reageer vooral op mijn blogartikelen als je tips of opmerkingen hebt...
Reactie plaatsen