Wat is het verschil tussen een depressie en burn out?

Het grootste verschil tussen een Depressie en een Burn Out is dat mensen met een Burn Out juist dingen willen ondernemen of doen, maar dat dit door hun opgebrande lichaam verhinderd wordt. Het lichaam heeft geen trek om in actie te komen. Bij een Depressie ligt het probleem juist in het feit dat je niet (meer) de wil hebt om iets te ondernemen.

Bij een Burn Out en een Depressie liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Een Depressie is vaak nog steeds lastig te verklaren, omdat het ook lastig is om iemand te diagnosticeren met een Depressie. Vaak zie je bij mensen met een depressie dat een familielid een soortgelijke ervaring heeft (gehad). Dan is te stellen dat een Depressie door erfelijkheid is te verklaren.

Bij een Burn Out komen nog meer externe factoren kijken als we praten over de oorzaken:

  • een onzekere toekomst
  • problemen op het werk of in relatie

een competitieve omgeving zijn vaak bepalend of iemand een Burn Out kan oplopen of niet.

Bij behandeling ligt het verschil ook in het feit dat mensen met een Depressie weer worden aangezet door iets te doen. Bij een Burn Out is dit (zeker in de beginfase) niet wat het lijf wil. Het lijf, het emotionele en de geest kunnen pas herstellen in een omgeving die zoveel mogelijk Stressvrij is.