Deze 6 laagdrempelige manieren om hulp te vragen, helpen jou zeker!
07 april 2021 
4 min. leestijd

Deze 6 laagdrempelige manieren om hulp te vragen, helpen jou zeker!

De oefening die in mijn praktijk veel valkuilen bloot legt gaat over hulp vragen.

Het overgrote deel van mijn doelgroep kan dat niet. Het is zwak! Anderen hebben het druk genoeg! Je moet je eigen boontjes doppen! Dit zijn wat overtuigingen die ik dagelijks te horen krijg.

In het boek “de Fontein” van Els van Steijn staan veel redenen genoemd waarom iemand geen hulp kan vragen. Het is vaak geen onwil, maar het is zo gegroeid door omstandigheden.

De mensen die ik goed kan helpen zijn mensen die hun hele leven al concentratieproblemen hebben en daarbij last hebben van (veel) stress.

Het afgelopen jaar hebben we 6 laagdrempelige vragen geformuleerd en uitgeprobeerd.

Vragen die snel afgeleide mensen kunnen helpen om doelgerichte hulp te krijgen.

Deze 6 hulpvragen die in de blog worden omschreven werken erg goed in de praktijk. Ze zijn gemakkelijk te stellen en het helpt je geheid.

Wil je even met mij meekijken?

Dit is een hele gemakkelijke vraag om te stellen en die jou de kans geeft om even “een ander hoofd” te lenen. Veel mensen die snel zijn afgeleid of zelfs AD(H)D hebben blinken niet uit in plannen, organiseren, ordenen, overzicht krijgen etc. Als je met twee hoofden naar een probleem kijkt, dan zal je merken dat de sterke kant van jouw brein de kans krijgt. In plaats van mist in je hoofd komt een associatieketen (begrip uit de EMDR, maar wel passend hier) op gang. De ideeën borrelen op door de structuur die het “andere hoofd” jou even biedt.

Creativiteit en structuur tegelijkertijd in één hoofd is lastig, maar in twee hoofden is het goud waard!

Wil je mij even op weg helpen?

Ligt er taak die vele stappen omvat. Of je had al moeten beginnen met dat omvangrijke project? Beginnen met dit soort taken is voor snel afgeleiden niet gemakkelijk. De externe structuur van een ander kan je dan helpen om net even door dat taaie begin te komen. Je zult dan zien dat, als iets eenmaal loopt je niet meer te stoppen bent.

En erg laagdrempelig toch? Wie zegt nee tegen zo’n laagdrempelige vraag. Ik ken ze niet, of beter: “Ik wil ze niet kennen” ;).

Wat heeft op dit moment prioriteit?

Bazen, partners, klanten zijn echt “to-do-list groeiers”. Je loopt al op je tenen. Hebt nauwelijks tijd om te eten of een kleine pauze en dan komt er weer een verzoek.  En geloof het of niet: Je baas, partner of klant heeft dat niet door. Je bent waarschijnlijk iemand die zich net niet heel goed kwetsbaar op kan stellen. Hoe kunnen zij dus weten dat jij op je tenen loopt?

Stel dan gewoon eens deze vraag: “Beste klant, als je even met mij mee wilt denken?” Dit zijn jouw vragen en verzoeken. Deze tijd heb ik volgende week. Wat moet er eerst af en wat kan wachten wat jou betreft? Hoe vliegen we dit aan?”

Raar? Nee natuurlijk niet! Je klant zal het heel normaal vinden blijkt uit de praktijk. Hij wordt hierdoor vaak geconfronteerd met zijn eigen gebrek aan doel en focus!

En ook bij partners werkt het goed! En een rustig en gelukkig thuisfront geeft weer energie!

Deze 6 laagdrempelige manieren om hulp te vragen, helpen zeker.

Ik merk dat het mij op dit moment even niet lukt om……..

Laat deze uitspraak eens klinken thuis, op kantoor of op de zaak. Wat zal er gebeuren denk je? Dat iedereen je uitlacht en belachelijk maakt. Dat de spandoeken met “Zwakkeling” tevoorschijn worden gehaald?

Natuurlijk niet! Wat blijkt in de praktijk, mensen komen naar je toe met vragen als:

Vertel eens!

Kan ik misschien iets voor je doen?

Laat eens kijken, waar loop je tegenaan?

Dat kan ik mij best voor stellen. Je hebt het al zo lang te druk. Ga je mee even wandelen of lunchen dan hebben we het er even over.

Hier loop ik tegenaan. Op welke manier zou jij mij even kunnen en willen helpen?

Deze werkt in de praktijk ook super! Het laat mensen nadenken over wat zij jou te bieden hebben.

Stel jij krijgt deze vraag. Daar kun je toch geen nee tegen zeggen. Dan ga je toch bij jezelf te rade? Wat kan ik voor deze man in deze situatie doen?

Wil je mij helpen als ik……………..?

Het helpt als iemand met concentratieproblemen zichzelf kaders geeft. Puur om zichzelf te beschermen tegen zijn hoofd vol ideeën en enthousiasme. Maar ook om zichzelf te beschermen tegen impulsiviteit.

Is jouw denkspier, prefrontale cortex, dirigent namelijk niet zo streng? Dan is het handig om op bepaalde vlakken een hulpdirigent in te zetten.

Dit zijn voorbeelden zoals je dat bijvoorbeeld zou kunnen doen:

  • Wil je mij een seintje geven als je vindt dat ik in een vergadering te lang aan het woord ben? (werkt erg goed bij de mensen die ik coach)
  • Als ik na 17.30 nog aan het werk ben. Geef je mij dan een por?
  • Als je het gevoel hebt dat ik met meer projecten bezig dan ik aan kan. Laat je het dan weten?
  • Als je merkt dat ik me minder goed focus en wat bleek begin te worden, wil je mij dat een seintje geven?
  • Als ik na 22 uur nog achter een scherm zit, wil je mij daar dan op attenderen? (gebruik ik zelf bij mijn vrouw).
  • Wil je mij helpen herinneren aan het feit dat ik af en toe mijn telefoon eens weg moet leggen?
  • Wil je het tegen mij zeggen als ik langzaam drukker word? (Is vaak een teken van vermoeidheid)
  • Wil je mij erop attenderen dat ik met iets nieuws begin terwijl ik nog iets belangrijks moet afronden? (gebruiken veel ondernemers die ik coach. De secretaresse fungeert dan als hulpdirigent)

En zo kan ik nog twee kantjes volschrijven, maar de kern is wel duidelijk volgens mij.

Een mens is een sociaal dier en wil graag helpen. Vaak is het wel even nodig om te laten blijken dat je deze hulp nodig hebt. Helemaal in deze tijd, waarbij iedereen het inderdaad druk heeft. Maar helpen geeft een goed gevoel. Als je geen hulp vraagt, ontneem je eigenlijk de ander dat gevoel!

Wil je specifieke tips over jouw situatie? Je kunt altijd een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. In dit gesprek geef ik altijd de tips die van toepassing zijn op dit moment in jouw leven.


 

 

 

Over de schrijver
Mijn naam is Enrico de Krijger, burn out coach in Friesland. Als verpleegkundig specialist en ervaringsdeskundige op gebied van ADHD en Burn-out help ik dagelijks mensen met Concentratieproblemen. Ook mensen die de diagnose ADHD of ADD niet hebben. Ervaar jij stress of zelfs burn out klachten door je concentratieproblemen? Dan zit je hier goed. Mijn site vol tips en trainingen op dit gebied. Reageer vooral op mijn blogartikelen als je tips of opmerkingen hebt...
Reactie plaatsen