ADHD en Slaapproblemen


ADHD en slaap is net zo complex als alle andere ADHD gerelateerde conflicten. Constant krijg ik de indruk dat mensen denken dat alles over ADHD eenvoudig en makkelijk op te lossen is. Niets is minder waar.






ADHD heeft invloed op de relatie met jezelf



We hebben allemaal gehoord dat ADHD bij volwassenen problemen in relaties kan veroorzaken. Dit hoeft niet per se een relatie met iemand anders te zijn, maar kan ook heel goed voor de relatie met jezelf gelden.



Het maakt niet uit hoeveel je verlangt naar die gezonde voeding, die opgeruimde woning of die comfortabele bankrekening. Niet herkende ADHD-symptomen kunnen ervoor zorgen dat het je niet lukt de nodige stappen te kunnen zetten om deze doelen te behalen. In een relatie kan dit zorgen voor misverstanden en gekwetste gevoelens.



slaapgebrek zorgt voor spanning tussen partners



ADHD-slaapuitdagingen
 treffen beide partners



Neem bijvoorbeeld slaap. Meer dan de helft van de partners van mensen met ADHD zien het slaappatroon van hun partner als een groot probleem. Dit blijkt uit het ADHD Partner Surveyonderzoek. Ze vinden het probleem bijna net zo uitdagend als moeilijkheden bij het luisteren, herinneren en organiseren.



Slaaptekorten
 Samengestelde ADHD-symptomen



Het is natuurlijk ironisch dat slaaptekort juist meer
ADHD-symptomen veroorzaakt. En dat ADHD-symptomen slaaptekort veroorzaken.



Gaan slapen is ongeveer het saaiste wat een persoon met ADHD kan doen. Gewoon in het donker gaan liggen wachten tot er eigenlijk vrijwel niets gebeurt. Er zijn mensen met ADHD die zichzelf elke avond dwingen een onmogelijk aantal activiteiten uit te voeren zodat ze uiteindelijk in bed instorten, te moe om nog langer na te hoeven denken.



Er zijn ook mensen met ADHD die enkele uren langer opblijven dan de rest van het gezin, zodat ze aan het eind van hun hectische dag wat tijd voor zichzelf kunnen hebben.





ADHD-slaapparen



Slaap- en seksuitdagingen kunnen hand in hand gaan.



Als je een relatie hebt met iemand die ADHD heeft maar geen
van jullie beide herkent het dan is het gemakkelijk om het gedrag van je
partner persoonlijk te nemen. Ook al kan hij of zij er niks aan doen.
Communicatie, slaap en financiën zijn in grote lijnen onderwerpen waar
problemen in ontstaan. Daarom is het belangrijk om tijdig op onderzoek uit te
gaan.



Partners van mensen met ADHD ondervinden een aantal koppelproblemen. Ze voelen zich bijvoorbeeld afgewezen. Als je partner veel later als jij naar bed gaat ga je je eenzaam voelen. Je mist het gezelschap en misschien ook wel de seks.



Bovendien krijgen de partners het gevoel dat ze ontweken worden als hun partner met ADHD de hele dag haveloos rondrent of klusjes doet op rare tijdstippen. De partners met ADHD kunnen zelf niet uitleggen waarom ze deze dingen doen. Meestal vinden ze het vervelend dat de partner hier iets aan opmerkt. Dit defensieve gedrag kan voor problemen zorgen.





Als je met zulke koppelproblemen naar een relatiedeskundige zou gaan. Zou de deskundige waarschijnlijk geen ADHD herkennen en in plaats daarvan diepe donkere redenen gaan zoeken waarom een van jullie weigert naar bed te komen.




Herken je deze problemen? Ik help je er graag bij. Kijk eens bij mijn ADHD coaching mogelijkheden om te ontdekken wat ik voor jou kan betekenen.



Over de schrijver
Mijn naam is Enrico de Krijger, burn out coach in Friesland. Als verpleegkundig specialist en ervaringsdeskundige op gebied van ADHD en Burn-out help ik dagelijks mensen met Concentratieproblemen. Ook mensen die de diagnose ADHD of ADD niet hebben. Ervaar jij stress of zelfs burn out klachten door je concentratieproblemen? Dan zit je hier goed. Mijn site vol tips en trainingen op dit gebied. Reageer vooral op mijn blogartikelen als je tips of opmerkingen hebt...
Reactie plaatsen