Stressverslaving - Herkennen en doorbreken
14 november 2018 
1 min. leestijd

Stressverslaving - Herkennen en doorbreken

We zijn allemaal druk, druk, druk en we zijn er nog trots op ook. We worden daarnaast ook nog overspoeld door een veelheid aan prikkels: we hebben stress. En het gekke is: we voelen ons ongemakkelijker zonder stress dan mét. Onze voortdurende staat van ‘busyness’ is een verslaving geworden. We staan altijd ‘aan’.

Gezonde stress geeft ons vleugels: we werken efficiënt, zijn heel gefocust, hebben succes; we voelen ons goed. Prima, maar deze staat van zijn moet niet te lang duren, want aanhoudende stress zonder voldoende ontspanning geeft problemen. Fysiek en mentaal.

Door stress stijgt je cortisolniveau en krimpt je hippocampus: het gebied waar je geheugen zetelt en waar je emoties geregeld worden. Een verhoogd cortisolgehalte maakt dat je meer gaat eten en verhoogt je bloedsuikerspiegel, met alle gezondheidsrisico’s van dien (o.a. kanker, alzheimer, ontstekingen, hart- en vaatziekten) Het is bovendien verantwoordelijk voor het dalen van het serotonineniveau: het geluksstofje in je brein dat invloed heeft op je humeur, eetlust en slaapbehoeften.

Check hier of je verslaafd bent aan stress:

  1. Heb je veel relationeel gedoe in je leven?
  2. Als alles lekker loopt, verveel je je dan?
  3. Een ‘lege’ dag in je agenda plan je het liefste zo snel mogelijk vol?
  4. Liever je laptop op schoot dan je geliefde?
  5. Kun je niet zonder koffie en alcohol?

Scoor je in ieder geval 2 keer ja op dit lijstje, kom dan in actie. Want de lijst aan langetermijneffecten van stress is oneindig en ze kunnen via lichamelijke klachten tot depressie en burnout leiden. Doorbreek de cirkel en maak keuzes die prikkels en stress verminderen.

Laat je telefoon eens even links liggen, focus op wat je echt wilt of moet doen en negeer de rest, doe de dingen met gerichte aandacht, spendeer tijd aan vrienden die energie geven en niet aan de energiezuigers in je kennissenkring, neem meer tijd om te genieten, ga meer bewegen en zet jezelf bovenaan je to-do lijst: aandacht voor jezelf en jouw welzijn.

Stop met altijd aan te staan, want een vol en actief leven is leuk maar je moet er niet onder gebukt gaan.


Over de schrijver
Mijn naam is Enrico de Krijger, burn out coach in Friesland. Als verpleegkundig specialist en ervaringsdeskundige op gebied van ADHD en Burn-out help ik dagelijks mensen met Concentratieproblemen. Ook mensen die de diagnose ADHD of ADD niet hebben. Ervaar jij stress of zelfs burn out klachten door je concentratieproblemen? Dan zit je hier goed. Mijn site vol tips en trainingen op dit gebied. Reageer vooral op mijn blogartikelen als je tips of opmerkingen hebt...
Reactie plaatsen