Opruimen en organiseren
02 juni 2021 
1 min. leestijd

Opruimen en organiseren

Organisatie en structuur geeft een goede houvast, maar hoe creëer je dit? Ik ging in gesprek met Tineke ten brug. Tineke is opruimcoach en professional organizer. Ze helpt mensen met verschillende dingen namelijk, het opruimen van spullen, spullen of taken ordenen en organiseren. “ik mag werkefn met paradijsvogels, ik tref mensen die heel creatief zijn en hier van alles mee willen.” Hoewel het kunnen organiseren van taken vaak ontbreekt vaak bij deze mensen, aldus Tineke.

Binnen de doelgroep van de mensen die Tineke ondersteunt hebben veel mensen concentratieproblemen, ADHD of ADD. In haar opruim coach traject maakt ze gebruik van de vier O’s.

De vier O’s van organiseren en structuur

  • De 1e O staat voor overdenken en overleggen
  • De 2e O staat voor opschonen
  • De 3e O staat voor ordenen
  • De 4e O staat voor onderhouden

Wat je vaak ziet is dat mensen met ADHD of ADD de O structuur door elkaar halen. Ze beginnen vaak met de O van ordenen zonder de voorbereiding te doen, vaak ontbreekt ook de nazorg. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat er na een dag nog steeds niet heel veel is opgeruimd en gestructureerd.

De belangrijkste factoren bij het opschonen zijn het nagaan van de functionele en emotionele waarde. Dit is de definitie van de vier o’s. Tineke heeft nog meer tips voor jou in de onderstaande video.Over de schrijver
Mijn naam is Enrico de Krijger, burn out coach in Friesland. Als verpleegkundig specialist en ervaringsdeskundige op gebied van ADHD en Burn-out help ik dagelijks mensen met Concentratieproblemen. Ook mensen die de diagnose ADHD of ADD niet hebben. Ervaar jij stress of zelfs burn out klachten door je concentratieproblemen? Dan zit je hier goed. Mijn site vol tips en trainingen op dit gebied. Reageer vooral op mijn blogartikelen als je tips of opmerkingen hebt...
Reactie plaatsen