Wat bevordert Concentratie?


Concentratie verbeteren



Je concentratie verbeteren is voor verschillende doeleinden een nuttig iets. Zo kan het je bijvoorbeeld helpen in je carrière. Met een goede concentratie en aandacht op je taken ben je in staat om productiever, creatiever en energieker de dag door te komen.



Maar ook in je privéleven kan een goede concentratie je vooruit helpen. Door een goede concentratie kun je bijvoorbeeld rustiger plannen maken, zonder dat je het gevoel hebt allerlei dingen te moeten doen. Zo kun je je eigen succes bepalen en laat je dit niet door andere mensen doen.





De andere zijde is ook waar: een verminderde concentratie zorgt voor keuzes en beslissingen die wellicht zijn genomen op basis van impulsiviteit en niet op basis van doordachtheid en je eigen gevoel.



Een verminderde concentratie zorgt ervoor dat je taken maar moeilijk kan afmaken en je achter de feiten begint aan te lopen. Wanneer je bijvoorbeeld een to-do-lijst bijhoudt, kan het voorkomen dat deze – naarmate je minder taken afmaakt – alleen maar groter en groter dreigt te worden. Je belandt als het ware in een negatieve vicieuze cirkel.



Daar wil je absoluut niet in terecht komen. Maar mocht dit gebeuren dan zijn de onderstaande adviezen, tips en handvatten een handige leidraad voor je concentratieproblemen:



Oorzaken verminderde concentratie



Voordat je de tips krijgt, gaan we eerst nog inzoomen op de dingen die ten grondslag kunnen liggen aan een verminderde concentratie. Zo kan het zijn dat de oorzaak bij jezelf ligt:



  • Wellicht ben je snel afgeleid
  • Vergeet je snel dingen
  • Is het lastig om de aandacht te houden bij een taak
  • Of heb je moeite met het houden van overzicht



Je bent niet de eerste en gelukkig zeker niet de laatste. Daarnaast kan het zijn dat je persoonlijke situatie of medische gezondheidstoestand bijdraagt aan een slechtere concentratie.



  • Een depressie
  • Sombere gevoelens
  • Een burn-out
  • Maar ook AD(H)D dragen bij aan een verslechterde concentratie



Mensen voelen druk van de Sociale Media om alles bij te houden.



De druk van de digitale wereld



Een grote externe factor is de ontwikkeling van de digitale en online wereld. Reken daarbij alle bijbehorende apps, tools en notificaties in ons persoonlijke leven en je realiseert je waarschijnlijk dat we leven in een digitale jungle waar op ieder moment van de dag een krokodil of tijger… euh… ik bedoel mailtje of melding onze concentratie kan verstoren.



Onze hersenen zien deze notificaties als ‘gevaar’ – zoals we vroeger, heel lang geleden – wilde roofdieren als gevaar beschouwden. Zo beschouwen we nu het sociale gevaar van afkeuring als we niet binnen luttele momenten reageren.



Middelen voor de bevordering van je concentratie



Concentratie stimulerende middelen



Met concentratie stimulerende middelen wordt niet alleen gedoeld op medicijnen en pillen, maar letterlijk allerlei middelen die het doel van ‘bevordering van concentratie’ mogelijk kunnen doorbreken en verbeteren. Te beginnen met supplementen.



Omega 3 visolie helpt je bij een beter concentratievermogen.



  1. Concentratie supplementen



Om de concentratie te bevorderen is het mogelijk om verschillende soorten supplementen te gebruiken, zoals:



  • Omega 3 visolie
  • L-Theïne
  • Cafeïne
  • Vitamines
  • Tyrosine
  • IJzer, jodium en zink



Het is niet altijd nodig om hiervoor speciaal de supplementen aan te schaffen, omdat de vetzuren DHA en EPA – die in de Omega 3 visolie zitten – ook in bepaalde vissoorten zitten. Denk aan schaal- en schelpdieren en vette vissoorten, zoals makreel, zalm, haring, sardientjes en forel. Deze kan je natuurlijk bij de (super)markt halen.



Daarnaast zit in verschillende theesoorten het stofje theïne. Theïne is een aminozuur dat zit in groene thee, witte thee en in mindere mate in zwarte thee. In 2011 heeft de EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) een wetenschappelijke mening uitgebracht of theïne daadwerkelijk de cognitieve functie kan verbeteren, stress kan verminderen, slaap kan normaliseren en vermindering van menstrueel ongemak.



Op alle punten is er een conclusie getrokken dat hier niet een causaal verband is vast te stellen. Sindsdien is het aantal onderzoeken wel verviervoudigd en zijn er voorzichtige positieve resultaten geboekt voor de hypothese.



Koptelefoon met noise cancelling functie, voor een betere concentratie.



2. Koptelefoon voor concentratie



Voor Elektronicafabrikanten is het een gouden tijd. Met alle afleiding (op de werkvloer), maar ook met thuis(werken) is het een kunst om geconcentreerd te blijven. Fabrikanten spelen daarom in met reclames voor de nieuwste koptelefoons en headsets.



Het commerciële belang is in deze zin onmogelijk weg te denken, maar wat zeker is dat koptelefoons de concentratie bevorderen. Het beste zijn koptelefoons met ‘active noise-cancelling’. Deze koptelefoons schakelen het omgevingsgeluid elektrisch uit.



Dit werkt bij constant geluid – zoals een airco die aanstaat, vliegtuigmotoren enzovoort, maar bij piekgeluiden – wanneer iemand naast je staat te praten – hoor je nog redelijk afleidende geluiden door de koptelefoon.



Toch kan een koptelefoon op kantoor een aangename oplossing zijn om het onnatuurlijke stress-niveau dat binnen kantoren leidend is, te doorbreken. Bespreek en communiceer dit wel met je collega’s, want het is nog geen algemeen geaccepteerd iets binnen kantoren, om jezelf af te sluiten van de rest van je collega’s. Het kan zelfs asociaal overkomen.



Maar je wordt waarschijnlijk betaald om met de juiste oplossingen te komen, creatief te zijn en-of productief te zijn, dus daarom is en zou de bevordering van concentratie op de werkvloer de hoogste prioriteit moeten genieten. Dus bespreek het met je collega’s, voer de juiste argumenten aan en verbeter je concentratie.



Luister naar muziek tijdens je werk kan je beter helepen concentreren.



3. Muziek voor concentratie



Steeds meer geluiden gaan op dat concentratie en focus worden bevorderd door het luisteren naar muziek. Echter, is er nog relatief weinig onderzoek naar ons brein gedaan in de wetenschap en dus is het lastig om stellig te kunnen beweren hoe muziek nu effect heeft op ons concentratievermogen.



Wat wel bekend is, dat is welk deel in onze hersenen ervoor zorgen dat we geconcentreerd naar muziek kunnen luisteren. Echter is dit wel iets anders dan het geconcentreerd werken aan een taak met muziek.



Het allerbeste om in een flow te raken – en dus in een diepe concentratie – is een ruimte (binnen of buiten) waar volledige stilte is. Geen geluid, geen muziek, hooguit wat omgevingsgeluiden.



Maar in onze huidige samenleving lijkt dit een utopie – zeker als je nagaat dat we ook nog allerlei verschillende schermen tot onze beschikking hebben op ieder moment van de dag. Als je toch een optimale concentratie wilt bereiken met muziek, probeer dan eens de volgende alternatieven:



3.1 Omgevingsgeluiden



Een goed alternatief is om echte of online omgevingsgeluiden op te zoeken. Ook wel ‘ambient noise’ genoemd. In dit type geluid zit een regelmatige sound waardoor de kans groot is dat je in een flow komt. Omgevingsgeluid met veel verschil in hoogte en laagte van tonen zorgen dan weer voor te veel afleiding.



3.2 Binaurale muziek goed voor concentratie



Binaurale muziek is een hele specifieke muzieksoort die je kunt luisteren om je concentratie en productiviteit te bevorderen. Hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder stelde in een onderzoek vast dat het wel belangrijk is dat je graag naar een bepaalde muzieksoort luistert om het effect te laten hebben.



Dus hou je niet van binaurale muziek? Dan is het de beste optie om je te concentreren door de muziek te kiezen die je het liefst luistert, waardoor jij je het beste kan concentreren.



Wil je meer weten over binaurale muziek? Bekijk dan hiermijn artikel over binaurale muziek



Mediteren helpt je bij een beter concentratievermogen.



4. Mediteren bevordert concentratie



Steeds meer mensen doen aan een vorm van mediteren. Mediteren is een handeling waarbij je je in een rustige en veilige omgeving begeeft en een focuspunt kiest.



Dit focuspunt kan een brandende kaars zijn, maar je kunt ook een belangrijk iets in je hoofd nemen en dit voor je zien. In sport ook wel visualiseren genoemd.



Het doel van mediteren is om je ‘aandachtsspier’ te trainen, zodat je in het dagelijkse leven bewust wordt en bewuster omgaat met alle prikkels die op je af komen. Neuropsycholoog Mark Tigchelaar zegt in zijn boek ‘AAN-UIT’ dat het aantal prikkels sinds de jaren tachtig is vervijfvoudigd.



Zonder aandacht voor de aandachtsspier is ons hoofd met andere woorden net een slappe vaatdoek die geneigd is om op allerlei verschillende prikkels te reageren. Het is dan niet verwonderlijk dat mediteren in een rustige omgeving bijdraagt aan de focus en concentratie.



5. Sporten en bewegen bevordert concentratie



Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat sporten en bewegen niet alleen de lichamelijke conditie kan verbeteren, maar ook de psychische conditie van mensen. Wanneer je beweegt dan wordt er meer bloed en zuurstof naar en door je hart gepompt.



Ditzelfde geldt voor de hersenen. Meer zuurstof en bloed naar je hart, betekent ook dat je meer toevoer naar je hersenen tot stand brengt, wat weer een positief effect heeft op de cognitieve functies, zoals het vermogen om je te kunnen concentreren.



Goede nachtrust is van groot belang voor een goede concentratie.



6. Een goede nachtrust



Om voor een goede nachtrust te zorgen, is het belangrijk om in ieder geval niet vlak voor het slapen gaan:



  • Te sporten
  • Of te Gamen



Dit zorgt ervoor dat je hartslag de hoogte in gaat en je op een laat tijdstip nog actief bent. Dat is niet bevorderlijk om het lijf in een rusttoestand te krijgen.



Ook nog even op je telefoon of tablet met volle helderheid van het scherm, kan je nachtrust al flink verstoren. Tegenwoordig zijn er apps te downloaden met een blauwlichtfilter. Ook wel de nachtmodus genoemd. Hierdoor krijgen je ogen meer rust en gaan je hersenen niet denken dat het dag is; dus nog geen tijd om te slapen.



Gemiddeld slapen mensen 7 tot 9 uren per nacht, maar naast de kwantiteit is ook de slaapkwaliteit van groot belang. De cyclus van het slapen bestaat uit de volgende fases: indommelen, lichte slaap en de droomslaap (ook wel REM-slaap). Per fase staat 90 minuten en deze fases herhalen zich gedurende nacht.
Belangrijk voor de algemene gezondheid – en zeker de psychische gezondheid – om een goede nachtrust te hebben. Dit bevordert ook de concentratie.


Gratis e-book




Over de schrijver
Mijn naam is Enrico de Krijger, burn out coach in Friesland. Als verpleegkundig specialist en ervaringsdeskundige op gebied van ADHD en Burn-out help ik dagelijks mensen met Concentratieproblemen. Ook mensen die de diagnose ADHD of ADD niet hebben. Ervaar jij stress of zelfs burn out klachten door je concentratieproblemen? Dan zit je hier goed. Mijn site vol tips en trainingen op dit gebied. Reageer vooral op mijn blogartikelen als je tips of opmerkingen hebt...
Reactie plaatsen