Hoe kom ik van mijn Burn Out af?


De aanloop naar een Burn-out duurt lang en gebeurt vaak onbewust. Mensen hebben het niet in de gaten en/of negeren de signalen, totdat degene niet meer kan. Tot het opgebrande gevoel aan het oppervlak verschijnt. Dit bewustzijn is in de meeste gevallen een eerste stap in het Burnout proces. Na het bewustzijn van het hebben van een Burn-out – of het lichaam in een staat van Burn-out verkeerd – is het noodzakelijk om hulp te zoeken bij een professional.

Een eerste stap is een bezoek aan de huisarts – zodat een juiste diagnose kan worden gesteld – maar om een Burn Out op een duurzame manier aan te pakken is het ook nodig om een steun en toeverlaat te vinden. Dit kan een Burn-out coach zijn. Een dergelijke coach ondersteunt, begeleidt en helpt iemand met een Burn-out weer een gevoel van grip in de situatie te laten krijgen. Op een manier die past bij de situatie van de persoon in kwestie.

Nadat de periode van bewustzijn en hulp zoeken achter de rug is, is het nodig om ergens structuur in te vinden, sociale contacten te betrekken in het proces en activiteiten te doen die mogelijk zijn voor dat moment. Uiteindelijk met het doel om langzaam aan weer een gezonde mentale, lichamelijke en emotionele staat te bereiken, zodat de persoon weer klaar is voor verdere actie en deelname aan activiteiten in werk, sport en leven.